Çernobil felaketinin hikayesi

Çernobil felaketinin birincil tanıklarından Yevgeniy Shevchenko, HBO tarafından yayınlanan 'Çernobil' dizisinin gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Ünlü savaş muhabiri Dmitry Steshin ise dizinin Rus nükleer endüstrisine zarar vermek için çekildiği görüşünde...

Çernobil felaketinin hikayesi
09 Haziran 2019 - 19:52

HBO tarafından yayınlanan ve 33 yıl önce Ukranya’nın kuzeyinde yaşanan nükleer faciayı konu alan 'Çernobil' adlı beş bölümlük mini dizi, tüm dünyada oldukça ses getirdi. Eski Sovyet lider Gorbaçov'un da izleyeceğini söylediği dizinin hikayesine ise Ruslardan büyük tepki var. Özellikle nükleer felaketi yaşayanlar, Rus basınına yaptıkları değerlendirmelerde dizinin bir Rus anti-propagandası olduğunu vurguluyorlar.

O isimlerden biri de Yevgeniy Shevchenko. Sputnik İngilizce’ye konuşan Shevchenko, patlama sonrası Çernobil’de çalışan bir tasfiye memuru (patlama sonrası oluşan toksik maddeleri temizleyen kişi). Shevchenko, HBO’nun kaza hakkındaki gerçekleri çarpıttığını ve buna son derece öfkeli olduğunu söylüyor.

 

Dizide, hükümet yetkililerinin patlamadan etkilenen Pripyat Kasabası’ndan kimsenin ayrılmasına izin vermediğini gösteren sahnelerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Shevchenko, aksine insanların hiçbir engellemeye maruz kalmadan kasabadan ayrılabildiklerini söylüyor.

 

Shevchenko’ya göre dizinin amacı ise; Rus Devleti’ni sarsmak.

'NÜKLEER TEKNOLOJİMİZE SABOTAJ'

 

Rusya’nın popüler gazetelerinden olan Komsomolskaya Pravda’nın savaş muhabiri Dmitry Steshin ise, dizinin, Rus devlet şirketi Rosatom’un nükleer enerji teknolojisinin yurtdışı satışını sabote etmek amacıyla çekildiğini vurguluyor.

 

HBO’nun çektiği 'Çernobil' dizisine karşılık Rusya kendi Çernobil dizisini çekmeye hazırlanıyor. Bir CIA ajanının Çernobil Nükleer Santrali’ne sızmasını ve onu takip eden Sovyet ajanlarını anlatacak olan dizinin yönetmenliğini Alexey Muradov üstlenecek.

Kaynak:https://www.aydinlik.com.tr/cernobil-in-tanigi-hbo-nun-dizisi-gercegi-anlatmiyor-kultur-sanat-haziran-2019-3

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum