Cengiz Han'ın torunları Türk Birliğine katılyor

Azerbaycan kaynaklı haber portalı turkustan.info nun haberine göre Moğolistan Başbakan yardımcısı Moğolistan Türk devletleriyle işbirliğine ilgi duyuyor ve Uluslararası Türk akademisine katılmayı düşündüğünü bildirdi.

Cengiz Han'ın torunları Türk Birliğine katılyor
02 Kasım 2019 - 22:37

Azerbaycan kaynaklı haber portalı turkustan.info nun haberine göre Moğolistan Başbakan yardımcısı Moğolistan Türk devletleriyle işbirliğine ilgi duyuyor ve Uluslararası Türk akademisine katılmayı düşündüğünü bildirdi. 

Moğolistan Uluslararası Türk Akademisi ile olan işbirliğini genişletmeyi ve üyeliğini gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. Bunu, Uluslararası Türk Akademisi'ne yaptığı ziyarette Moğolistan Başbakan Yardımcısı O. Enkhtuusin tarafından söylendi. 

Uluslararası Türk Akademisi tarafından Altınordu'nun 750. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılan misafir, dönüşünde özel bir komisyon kurulacağını söyledi. Ona göre, bilimsel bütünleşmenin önemi göz önüne alındığında Moğolistan, 2014 yılından beri Uluslararası Türk Akademisi ile yakın işbirliği içindedir ve çalışmalarını yakından takip etmektedir. Yıllar boyunca, ortak projeler ve ülkedeki ortak arkeolojik araştırmalar ortak tarihimizle ilgili ilginç ve yeni gerçekleri ve keşifleri ortaya koydu.

“Uluslararası Türk Akademisi ile uzun süredir ortak araştırma projeleri ve araştırma gezileri uyguluyoruz. Çok iyi sonuçlar veriyor. 750. yıldönümümüzü kutlayan Altınordu Devleti ortak tarihimizdir. Gelecek yıl, UNESCO seviyesindeki Tonyukuk anıtının 1300. yıldönümünü Uluslararası Türk Akademisi ile birlikte kutlamaya hazırlanıyoruz. Kazakistan bizi organizasyona davet etti. Bu davetiyeye olumlu cevap veriyoruz. Moğolistan tarafı bunu düşünmek için özel bir komisyon kuracak. ”

Moğolistan'ın, eski Türk mirasının ülke topraklarının korunmasına, ortak tarihî değerlere ve Chingiz Han ve Altınordu gibi anıtlara büyük önem verdiğini söyledi. Bu bağlamda, UNESCO, 2020'de Tonyukuk Anıtı'nın 1300. yıldönümünü kutlamak için uluslararası çabaları destekleyecektir.

Kazak Başbakan Yardımcısı Berdibek Saparbayev, Moğolistan’ı Akademi’nin bir gözlemci üyesi olmaya çağırdı ve tüm Türkçe konuşan ülkelerin memnun kalacağını söyledi. Ona göre, yüzlerce yıldır birlikte yaşayan ve ortak bir devlet geleneği oluşturan bu ülkeler güçlü tarihi tellerle birbirine bağlanmış durumda.

Alıntı: “Moğolistan'ın Uluslararası Türk Akademisi'ne katılma ihtimalini dört gözle bekliyorum. Çünkü geçmişimizde ortak bir geçmişimiz var. Bu yüzden Moğolistan'ı organizasyonun bir üyesi olmaya davet ettim. Bildiğiniz gibi, Macaristan ve Özbekistan çoktan üye oldular. Ortak değerlerimizi paylaşan diğer ülkelere katılmak, kuruluşlarımızın otoritesini artıracak ve en önemlisi, kendi tarihçemize ve geleceğimizi birlikte belirlememize yardımcı olacaktır. ”

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kidirali, eski Türk anıtlarının, maddi ve manevi mirasının çok değerli bir bölümünün Moğolistan topraklarında olduğunu söyledi.

Moğolistan Başbakan Yardımcısı, ülkedeki eski Türk anıtlarının korunmasına katkılarından dolayı “Wilhelm Thomsen” madalyası aldı. Etkinlik çerçevesinde, Altınordu tarihi üzerine bir çok kitap sunuldu ve Türk dünyasının farklı yerlerinden sergilerin toplandığı "Türk Müzesi" verildi

 

MOĞOLİSTAN TÜRK KENEŞİ TÜRK BİRLİĞİ TURAN BİRLİĞİ

Kaynak:https://www.turanhaberajansi.org/haber/450/atillanin-torunlarindan-sonra-cengiz-hanin-torunlarida-basvuruyor.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum