CENGİZ DAĞCI 100 YAŞINDA!

KIRIM TATAR TÜRKLERİNİN DÜNYADAKİ SESİ CENGİZ DAĞCI 100 YAŞINDA!

CENGİZ DAĞCI 100 YAŞINDA!
10 Mart 2019 - 18:12

Milyonlarca Kırım Tatarının vatan Kırım’a duyduğu özlemi eserleriyle tarihe kazıyan ünlü Kırımlı yazar Cengiz Dağcı’nın, bugün 100. doğum yıl dönümü.

Türk edebiyatının ünlü ismi, 9 Mart 1919’da Kırım’ın Yalta şehri Gurzuf kasabasında dünyaya geldi. Cengiz Dağcı Türkiye’ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmış, kitaplarının ilk redaksiyonunu da şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Türkiye’de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye’de birçok insan Kırım’ı ve Kırım Tatarlarının yaşantılarını öğrenmiş oldu. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit’te aldı. 1938’de ortaokulu bitirdi. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken İkinci Dünya Savaşı çıktı. 1941`de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946`da Londra’da Wimbledon  yakınlarına yerleşti.

Cengiz Dağcı vatanından ayrıldıktan sonra hiç Kırım’a dönemedi. Ancak Dağcı’nın naaşı, 2 Ekim 2011’de atalarının mezarlarının bulunduğu Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş köyündeki Müslüman mezarlığına defnedildi.

CENGİZ DAĞCI’NIN ESERLERİ

Eserleri savaştan önce yayınlanıyor olsa da, yazar asıl yurtdışına çıktığında tanınmaya başlandı.

Tüm hayatı boyunca gurbette Kırım’ın hayaliyle yaşadı, onun nefesini hissetti, romanlarının ve hikayelerinin her satırını sevgili Gurzuf köyüne, gençliğinin en mutlu yıllarını geçirdiği, Akmescit’e adadı. Dağcı’nın tüm eserlerinde vatanına olan sevgisi, Kırım Tatar ruhunun güzelliğine inancı yer alıyordu. Yazar, Kırım Tatar Halkının başına gelen trajik olayların halkın tarihi, kültürel, ahlaki  ve ulusal bağlarının yavaş yavaş kopmasına zemin hazırladığını düşünüyordu.

Dağcı’nın, roman yazarken kendisine biçtiği bir misyon vardı. Dağcı, Kırım’ın hafızası olacaktı. İnsanlar, Kırım’daki Türk’ün dramını Dağcı’dan okuyacak ve gelecekteki kuşaklara aktaracaktı. Dolayısıyla Dağcı eserleriyle Kırım Tatarlarının tüm zorluklardan sonra tarihe meydan okumalarını ve kendi ruh güzelliklerine inanmalarını sağlamaya çalıştı. Kendi halkını dünyaya tanıtmak için yazar Türk dilini seçti.

Cengiz Dağcı’nın Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağladığı ve önemli eserleri arasında ‘Yoldaşlar’, ‘ Anneme mektuplar’, ‘Onlar da insandı’, ‘ Badem Dalına Asılı Bebekler’, ‘ Yurdunu Kaybeden Adam’, ‘Korkunç Yıllar” adlı eserler yer alıyor. Yazdıkları belgesellere (Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Türkler, 2005), çeşitli film (Kırımlı, 2014) ve dizi uyarlamalarına (Yurdumda Ölmek İstiyorum-‘Onlar da insandı’ uyarlaması-1993) konu oldu.

DOĞUMUNUN 100. YILINDA CENGİZ DAĞCI, ANKARA’DA ADINA DÜZENLENEN KONFERANSLA HATIRLANDI

Ankara’da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Konferans Salonunda, Kırım Derneği Genel Merkezi ve Avrasya Yazarlar Birliğinin düzenlediği “Doğumunun 100. Yılında Cengiz Dağcı Anma Programı” gerçekleştirildi.

Dünyaca tanınan Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı’nın yaşamı, eserleri ve fikirlerinin ele alındığı program, “Türk Dünyasının Enleri Cengiz Dağcı” belgeselinden bir kesit ile başladı. Belgesel gösteriminin ardından açılış konuşmaları yapıldı.

Kaynak:http://qha.com.tr/haberler/kirim-tatarlarinin-dunyadaki-sesi-cengiz-dagci-100-yasinda/8114/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum