Çekirge istilası Orta Asya'ya yayılıyor!

Çekirge istilası Orta Asya'ya yayılıyor!
08 Haziran 2020 - 00:33 - Güncelleme: 08 Haziran 2020 - 00:36

Doğu Afrika’yı kasıp kavuran, ardından Yemen, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak’a yayılan çekirgeler aylar içinde doğuya İran, Pakistan, Afganistan ve Hindistan’a ulaşmışlardı. Çekirge sürüleri şimdi de Orta Asya’yı tehdit ediyor.

Hatırlanacağı üzere Şubat 2020’de İran Afrika ve Arap ülkelerinden gelen çöl çekirgeleri ile ciddi bir mücadele süreci başlatmıştı. Mayıs ayı biterken yedi güney eyalette, Hürmüzgan, Sistan ve Belucistan, Buşehr, Fars, Huzistan, Güney Horasan ve Kerman ‘da 200 bin hektardan fazla tarla ve meyve bahçesinin tahrip edildiği açıklanmıştı.

Sadece bir kilometrekarelik bir alandaki bir göçmen çekirge sürüsünün günde 35 bin kişinin yiyebileceği kadar yiyecek tüketebileceğini belirten yetkililer, çekirgeyi yoluna çıkan her türlü bitki örtüsünü yiyebilen en obur böcek olarak tanımlıyorlar.

TÜRKMENİSTAN, ÖZBEKİSTAN, KAZAKİSTAN VE TACİKİSTAN ÇEKİRGE İLE MÜCADELE EDİYOR

Elverişli hava koşulları nedeniyle çoğalmaya devam eden göçmen çekirgeler, yazın gelmesi ile Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Tacikistan’ın bazı bölgelerinde de etkisini göstermeye başladı.

Türkmenistan’ın Lebap eyaletinde 35 bin hektardan fazla ekili alanın zarar gördüğü, Güney Tacikistan’daki Khatlon bölgesinde de üzüm bağlarının talan olduğu bildirildi. Özbekistan’da da Kaşkadarya, Surkandarya, Namangan ve Fergana bölgelerinde çekirgelerin etkili olduğu rapor edildi. Bölgede yalnızca Afrika’dan gelen çekirgelerin değil İtalyan, Asya ve Fas tipi çekirgelerin de etkili olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Kırgızistan’a çekirge ile mücadelede teknik destek sağlama sözü verdi. Çekirgelerin bu ülkede yaklaşık 120 bin hektar mahsul ve meraları yok edeceğini öngörülüyor. Kazakistan Tarım Bakanlığı çekirge istilası ile mücadele için yaklaşık 3.6 milyon dolar tahsis etti. Birçok hükumet vatandaşlarını, yaşanan korona virüs salgını ve çekirge istilası nedeniyle kıtlık yaşanmaması için mümkün olduğunca fazla tarımsal ürün yetiştirmeye çağırdı.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları