Çamur Kaplıcalarının Tarihi

İpek AKGÜL yazdı: Çamur Kaplıcalarının Tarihi

 Çamur Kaplıcalarının Tarihi
17 Nisan 2018 - 11:09

       Çamur Kaplıcalarının Tarihi

      Doğal ve yapay gölleri , ırmak ve çayları ile zengin bir bitki örtüsüne  sahip  dağları ve şifa dağıtan termal sularıyla  ve büyük ve verimli ovasıyla bir doğa harikası Salihli kenti Anadolu yarım adasının batısında ,  Ege bölgesinin kabi sayılabilecek bir yerdedir.

    Salihli kenti doğa güzelliği havası ve suyuyla  meşhur olduğu gibi   sağlık turizmi açısından kaplıcaları da önemli yer tutar .

     Çamur Kaplıacaları  antik çağlarda kaplıca suyu ve şifa çamurları  ile bilinmekteydi.M.Ö 410 yılında  Tmolos(Bozdağ)  dağının  Efesliler tarafından yakılmasından sonra terk edilmiştir.Türklerin Anadoluya  son   girdikleri  tarih olan 1071’den sonra  İzmir yönünde   kendilerine  yurt arayan Keçili Yörükleri tarafından yeniden kurulmuştur. Kesin kuruluş tarihi belli değildir. Başlıca geçim kaynakları  sebzecilik ve meyveciliktir.

     Salihli Antik çağlardan beri  şifalı suları ile  ilgi çeken bir yer olmuştur. Hatta Romalıların , Sardes’e  5 km uzaklıktaki  bu suları pişirilmiş  toprak boru sistemi  döşeyerek   getirdikleri “Roma Hamamı” dedikleri  küçük çaplı hamamlar ile Gymnasiumdaki  gibi havuzlu banyolarda  , hamam sefaları yaptıkları  arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır.

          Çamur Kaplıcalarında Yıkanan  Frig Kralı  Altın  Midas               

Kral   Midas Ankara’nın Gordion şehrinde yaşayan   Efsanevi Frig Krallarındandır. Annesi Kybele    Babası   Gordiosdur. İ.Ö  738  ile İ.Ö  696 yılna kadar  Gordion Kralı olmuştur.Geride  varis bırakmadan ölen Kralın yerine kimi seçeceklerine karar veremeyen Frigyalılara kâhinler bir tavsiyede bulunmuştu:  “ Ülkeye araba ile ilk gelen kişi kral yapılsın!” Bu bekleyiş içinde kentin kapısından kullandığı kağnı (Öküz arabası) ile genç Midas girer. Yanında annesi Kibele ve babası Gordios vardır.  Halk yaşlı Gordios’u kral seçer. Bir şans eseri Kral olan Gordios öldükten sonra ise yerine öykümüze konu olan oğlu Midas geçer.

 Dokunduğu her şey  altın olan   Midas’ın hikayesi    şöyledir : 

       Şarap  Ve Tiyatro Tanrısı  yani   Eğlence   Tanrısı Dianisos’un yoldaşı  Satiros  ,   Frigyayı gezerken  Midas’ın gül  bahçesinde  uyuyakalmış.Satiros’ u bulup  , ong gün on gece  sarayında ağırlayan Midas ‘ın   konukseverliğinden    etkilenen   Dianisos    Kralın bir dileğini gerçekleştireceğini söylemiştir.  Kral Midasta her dokunduğunun altın olmasını ve böylece  daha çok    zengin olmayı   istemiştir. Ancak yemek için dokunduğu  yiyecekler içecekler ve ünlü gül bahçesi  bile altına dönüşünce  Kral Dianisostan bu    uğursuz gücü geri almasını istemiştir.Midas’ın durumuna acıyan Dianisos   Kral Midas’a  Sardeste Paktolos Irmağında yıkanmasını söylemiş. Bu ırmakta yıkanan Midas tuttuğu her şeyin altın olmasından kurtulmuş.Bu Irmak  Midas yıkandıktan efsaneye göre;  kazan gibi görünüm oluşturmuştur. Ama o günden sonra Paktolos Irmağında altın akmaya başlamıştır.

 

 

Midas’ın Paktalos ırmağında yıkandığı yerin günümüzde Salihli Çamur Kaplıcaları yakınındaki halkın “Kazan/Şelale” dedikleri yer olduğunu açıkladı. Uçar’a göre; “Lidya dilinde ‘Pakta-ala-wa’ olan ırmağın ismi Helence diline uydurulurken “Paktalos” olmuştur. “Pakta” kelimesinin Lidçedeki anlamı “dik yamaçtan çıkan su”dır ve wa takısı “yer” anlamı taşır. Yani lidçede “paktalawa” dik yamaçtan çıkan su yeri anlamını taşımaktadır.” 

  Günümüzde Paktolos un dere haline    dönüşmesi  tarih boyunca meydana gelen depremler  sonucu oluşmuştur. Önü  toprakla tıkanan   Paktolos bugün bir yol bulup Tabak Çayı dediğimiz  Çaya dönüşmüştür.Anılan şelale Kaplıcaya 1 km uzaklıktadır.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum