Çalış üret hayatta kal

Yapılan son araştırmalara göre Japonya’da 100 ya da 100 yaşın üstünde 68 bin insan yaşıyor. Japonların uzun yaşam sırlarını İkigai kitabında ortaya döken İspanyol yazar Francesc Miralles, “Japonların en büyük sırrı emekli olmamak” diyor.

Çalış üret hayatta kal
16 Haziran 2018 - 08:32

Harun Karaburç   
10 Haziran 2018, 

uinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en yaşlı erkeği ünvanına sahip 112 yaşındaki Masazo Nonaka da Japonya’da yaşıyor. Japonya’da ortalama yaşam süresi yüksek. Japon hükümetinin verilerine göre geçen yıl itibarıyla ülkede 100 ya da 100 yaşın üstünde 68 bin insan yaşıyor. Türkiye’deki 100 yaşına ulaşmış kişiler üzerine araştırmalar yapan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan da Türkiye’de en uzun ömürlüler Nazilli’de yaşadığını söylüyor. İçimizde bitmek bilmeyen bir uzun yaşama dürtüsü var. Bir duraklık dünyada daha uzun süre kalmanın yollarını arayarak geçiyor ömrümüz. Uzun yaşamın sırlarıyla ilgili her şeyi okuyoruz. Tıpkı İspanyol yazar Francesc Miralles’in İkigai kitabı gibi. Miralles bu kitabında dünyanın en uzun yaşayan milleti Japonların sırlarını faş ediyor.

İKİNCİ MESLEK

Uzun ömürlü Japonlarla konuşarak kitabını hazırlayan Miralles, onların uzun yaşama sırlarını şöyle anlatıyor: “Japonların en büyük sırrı emekli olmamaları. Türkiye’de veya Avrupa’da belli bir yaşa geldiğinizde emekli oluyorsunuz. Çalışarak geçirdiğiniz zaman size kalıyor. İnsanların çoğu bu zamanı hiçbir şey yapmayarak geçiriyor. Sonra kendini işe yaramaz hissediyor. Hayatta bir rolü olmuyor. Japonların sırrı resmi mesleklerinden emekli olduktan sonra yeni iş için hazırlanmalarında. Bu yeni iş doğada araştırma yapmak, resim yapmak, müzikle uğraşmak, yaşlı insanlarla ilgilenmek şeklinde olabilir. Böylece aslında asla emekli olmuyorlar. Bir işten diğerine geçiyorlar. Çünkü yaşamdan emekli olursanız ölüme bir adım yaklaştınız demektir.”

 

 

 

 

HAYATIN AMACI

Peki nedir bu İkigai? İkigai’nin ne demek olduğunu yazarımıza soruyoruz. Miralles, “Hayatın amacı diye özetleyebiliriz. Aynı zamanda her zaman sevdiğin bir şeyle meşgul olmanın verdiği rahatlık olarak düşünebiliriz” diye cevaplıyor ve yola çıkış hikayesini şöyle anlatıyor: “Çok yakın bir arkadaşım Japonya’da yaşıyordu. Eşi Japon. Kayınpederi Okinawa Adası’nda yaşıyordu. Onunla konuşmak için Okinawa’ya gittim. Sonra orada onun gibi olan diğer yaşlı insanlarla konuştum. Onlarla yaptığım röportajlar bu kitaba dönüştü. İkigai onların en sık kullandıkları sözcük. Bu kelime hayatın amacı kadar önemli onlar için. Her gün bir şeyler yapmak, onların yataktan kalkmasına vesile olan bir kelime.”

 

 

 

 

EN ÇOK TÜRKLER OKUYOR

İkigai, uluslararası çok satanlar listesine girmiş bir kitap. Başta İkigai kitabının bu kadar çok sevilip okunacağını tahmin etmediğini söyleyen Miralles, “Bir buçuk yılda ana akım haline geldi ve 42 dile çevrildi. Türkiye İkigai kitabının en çok okunduğu bir ülke oldu. Japonya’da okunacağını tahmin ediyorduk ama bu başarıyı beklemiyorduk” diyor. İnsanların neden uzun yaşamak istedikleri hakkında “Tutkularınızı takip ederseniz uzun yaşamak isteyeceksiniz. Eğer hiç tutkunuz yoksa büyük bir şehirde bir apartman dairesinde yalnız yaşayan bir adama ve kadına dönüşüyorsunuz. Yaşamak için motivasyonunuz kalmıyor. Eğer her gün yaşamak için bir nedeniniz varsa yüz yıl yaşamak istiyorsunuz” ifadelerini kullanıyor.

İNSANLARI KEŞFEDİYORUM

Miralles kendi yaşama tutkusunu, onu yaşama bağlayan İkigai’yi ise şöyle anlatıyor: “Benim yaşama tukum yeni şeyler keşfetmek. Eskiden çok fazla seyahat ederdim. Gençken yani. Sadece gezilerimi ödemek için çalıştım. Dokuz ay çalışıyorsam üç ay seyahat ettim. Bugünlerde tutkum insanlara onların içindeki yeteneklerini keşfetmeleri konusunda yardımcı olmak. Barcelona’da insanlarla çalışıyorum. İnatçı bir öğretme yöntemim var. Benim en büyük mutluluğum hiç müzik yapamayacağını düşünen birine piyano çaldırmak. Benim İkigai’m diğerlerinin yeteneklerini ve tutkularını keşfetmelerine yardımcı oluyor. Hayattaki İkigai’lerine yardımcı oluyorum.”

Kaynak:https://www.yenisafak.com/hayat/calis-uret-hayatta-kal-3356971

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum