"Bugün Türk'ün tarihi toprakları olan Erivan'ın Ermenistan'a verilmesinden 102 yıl geçti.

"Bugün Türk'ün tarihi toprakları olan Erivan'ın Ermenistan'a verilmesinden 102 yıl geçti.
30 Mayıs 2020 - 00:10 - Güncelleme: 30 Mayıs 2020 - 00:13

29 Mayıs 1918'de, yeni ilan edilen Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükümeti, büyük devletlerin baskısı altında, eski Türk şehri Erivan'ı etrafındaki yaklaşık 9.500 kilometrekarelik bir arazi ile birlikte Ermenistan'a taviz verdi. Böylece eski Erivan hanlığı topraklarında Ermeni devleti kuruldu. 29 Mayıs 1918! - Bu tarih, Kuzey Azerbaycan topraklarında, genel olarak Güney Kafkasya'da ilk kez Ermeni devletinin kurulduğu gündür. Güney Kafkasya'da daha önce hiç Ermeni devleti olmadığı bilinen bir tarihsel gerçektir.

Daha sonra, 23 Aralık 1947'de Ermeniler SSCB Bakanlar Konseyi Başkanı I. Stalin'e Azerbaycanlıların tarihi ve etnik topraklarından (Ermeni Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti idaresi altındaki ata yurtlarından) sınır dışı edilmesi hakkında kararı imzalatmayı başardılar. Sonuç olarak, 1948-1950 yıllarında 100.000'den fazla Azerbaycanlı ata yurtlarından - dağ bozkır iklimine sahip topraklardan, Azerbaycan SSCB'nin sıcak Mil-Mugan ovasına sürüldü. Azerbaycanlıların tarihi topraklarından sürgün edilmesi 1948-1950 yılları arasında belirlense de, Azerbaycanlıların sürgün süreci 1953'e kadar devam etti ve on binlerce yerli ahali ata yurtlarından mahrum edildi.
Böylece, eski Erivan Hanlığı (şimdi Ermenistan Cumhuriyeti) topraklarında yaşayan Ermenilerin neredeyse tamamı, bir zamanlar İran ve Türkiye'den ve daha yakın zamanlarda Suriye, Yunanistan, Lübnan, Bulgaristan ve Romanya'dan göç eden Ermenilerdir. 1948-1953 sürgününden kurtulan ve ata yurtlarını terk etmeyerek şimdiki Ermenistan'da kalan Azerbaycanlılar, 1988'de Sovyetler Birliği'nin çöküşü zamanı Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından soykırımına maruz kaldılar ve tarihi topraklarından kovuldular. Böylece, 1918'de Batı Azerbaycan topraklarında eski Erivan Hanlığı topraklarında bir devlet kurmayı başaran ve burada etnik bir azınlık oluşturan Ermeniler, 70 yıl sonra 1988'de Ermenistan'ı mono-etnik bir ülkeye dönüştürdü. Bununla da, 70 yıl önce anavatanlarında bir devlet yaratmak için Ermenilere toprak veren binlerce Azerbaycanlı bin yıllardır yaşadığı tarihi topraklarını kaybetti! Bundan sonra, Ermeni silahlı kuvvetleri Azerbaycan'ın dünya topluluğu tarafından tanınan sınırlarını ihlal ederek ülkenin içlerine doğru yeni işgal siyasetine başladı.

Erivan'ın Ermenistan'a verildiği antlaşmanın 99 yıllık bir anlaşma temelinde ve Ermenilerin Nahçivan ve Karabağ'a olan taleplerinden vazgeçmeleri şartıyla gerçekleştiği vurgulanmalıdır. Ancak daha sonraki tarih, bu koşulların karşılanmadığını ve Ermenilerin Azerbaycan topraklarında yarattıkları devletin topraklarını yine tekrar Azerbaycan toprakları pahasına artırdığını göstermektedir.

Muhacerette Batı Azerbaycan (Erivan) Cumhuriyeti olarak, 99 yıllık anlaşmanın sona erdiğini belirtiyoruz. Ermenistan Cumhuriyeti'nin bulunduğu bölge, tıpkı 180 yıl önce olduğu gibi bugün Azerbaycan toprakları olarak düşünülmelidir. Azerbaycan halkı yaşadığı sürece, bu gerçek yaşayacak ve atalarının topraklarından sürülen insanlarımızın tarihi vatanlarına dönmelerini sağlayarak adalet ve hakikati geri getireceğiz.

Batı Azerbaycan (Erivan) Muhacir Cumhuriyetinin Ulusal Konsei 

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum