Bu İki Resme İyi Bakın!

Balkanlar'da Türk Eserleri Kıyımları

Bu İki Resme İyi Bakın!
22 Eylül 2018 - 23:18

~~Edirne’yi serhat şehri olarak kabul edenler bu resmi okuyamazlar!

Koca Balkan’da bir sabah namazını Tombul Camide kılmadan, Rusçuk’ta aslanın ayakları altındaki ay yıldızı fark etmeden, özgürlük fotoğrafı çektirenlerin dünyasında bu resim yoktur.

Üsküp’te Taşköprü’nün mihrabından Burmalı Camiyi göremeyenler, Ohri’de İmaret Camisi yıkılırken deliklerinden çıkamayan bugün ise “evet-hayır” yarışmasında seyirci olan yılan başlı sırıtkanlar bu resmi anlamazlar.

Bir Türk şehri olan Prizren’e batıdan sokulan çok katlı binalarla kimliksizleştirilmesini sessizce izleyenler ne desin.

Bu resim Yenipazar’da (Novipazar)  Kale’nin hemen eteğinde 1528 tarihinde inşa edilen ve içinde namaz kılma şerifine nail olduğum, şu anda ayakta duramayan! en eski camisi Hasan Çelebi (Arap) Camisinin 17 Eylül 2018 tarihlirestorasyon hazırlık çalışmalarındandır!

 

Ellerine geçirdikleri nerede çekildiği belli olmayan fotoğraflarla yakın tarihimize ateş edenlerin bugün sesi çıkmıyor. Edebimizce biz sustukça kulaktan kulağa edepsizce konuşanlara kim dut yedirdi.

İlk kez 1994 yılında çıktığım Rumeli’nde beni en çok etkileyen üç şehir vardı. Biri Prizren, biri Ohri, biri de Yeni Pazar. İçinde dolaşırken kendinizi tarihin sayfalarında bulurdunuz. Önce Ohri’de İmaret Camisi uçuruldu. Türkiye’den giden turistler, Sinan Çelebi Türbesini görmeden, İmaret Camisi temelleri üzerine dün yapılan tarihi kiliselerin avlusundaki dilek kuyusuna para atmaktalar. Prizren gürültü şehri oldu. Aksu’nun sesi duyulmaz oldu.

En acısı ise Yeni Pazar katliamıdır. Dün başladı. Halen de devam ediyor. Hasan Çelebi Camisi, kamyon kasası dibinde üç kuruşluk “on köfte bir yoğurt”a beynini kiralayanların desteklediği Muammer Zukorliç ve eşkıyalarının ikiyüz senelik İngiliz mezhebinin ve meşrebinin gereği aç gözlülükleri ve doyumsuzluklarının kurbanıdır.

Ey Türk,

Bu şehri sen kurdun. Tarih senin yakanı tutmakta sen ise hala oyalanmakta ve oyunda oynaşta vakit geçirmektesin. Yeni Pazar şehri İshak Bey oğlu İsa Bey tarafından 1459 yılında kuruldu. Eski Pazar (Trgovişte) kıymetini kaybetti. Yeni Pazar’da 1604 tarihinde üç cami, on üç mescit, on sekiz Müslüman mahallesi, dört Hristiyan mahallesi vardı. 1911 nüfus sayımında 12304 Müslim ve 1543 gayrimüslim vardı. 1878 le başlayan göç dalgası devam etti. 1953 te yapılan centilmenlik anlaşması ile boşalttın buraları. Yine de 1961 de 28650 Müslim, 27933 Sırp ve 5400 Türk vardı. Şehri kuranın camisi İsa Bey Camisi 1938’de yerle bir edildi.

 

Ey Ehli Müslim,

Tapu senedin yırtılmakta, varlığın çökertilmekte. Artık uyan ve gör. Eşkıya takımına dur de. Gözlerini para kaplayan kara kara adamları yanından uzaklaştır. Ramazan ayı ile başlayan Hasan Çelebi Camisi çökertme harekatı önce çatının açılması, duvarların çökertilmesi ve sonunda buldozerlerle yapılan “restorasyon”la devam etti. Resmi kurumlar “restorasyona” izin vermedi, ama yıkımına da dur demedi. Dün Leylek Camisinde hainlik yapanlar, bugün rant uğruna Hasan Çelebi Camisini yıktılar. Yarın ise şimdiden ufak ufak başlayan Altun Alem Camisine mi sıranın gelmesini bekliyorsun.

Koca koca salonlarda milyonlarca lira harcayarak yüz kişiyle anma toplantısı yapanlar, buyurun meydan sizindir. Dün yapılanları bir çırpıda silen, “Tek Sancak” diyerek Sırbistan-Karadağ’ın parçalanmasına itirazımızı anlamayan, düzenbaz stratejistler neredesiniz. Yıkılan onurunuzdur. El uzatılan harim-i ismetinizdir.

Belki yine alçakça bu resme yüreğiniz sızlamadan bakacaksınız.

Peki, kaynağını Tuna’dan, Sava’dan, Raçka’dan alan Yeni Pazar’a, İsa Bey’e nasıl bakacaksınız.

İlgili Türk kurum ve kuruluşlarından gerekli girişimleri beklemek hakkımızdır.

Bekliyoruz.

Gönüllü kuruluşlarımızdan gerekli tepkiyi beklemek hakkımızdır.

Bekliyoruz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum