Bir Dinozor Fosilinde Bulunan Tümörün, İnsanlarda Görülen Bir Hastalıkla Aynı Olduğu Tespit Edildi!

Bir Dinozor Fosilinde Bulunan Tümörün, İnsanlarda Görülen Bir Hastalıkla Aynı Olduğu Tespit Edildi!
13 Şubat 2020 - 17:35

Araştırmacıların Kanada’nın Alberta bölgesinde buldukları genç bir dinozora ait kuyruk parçasında, bir tümör tespit edildi. İncelemeler sonrası aynı hastalığın günümüzde insanlarda da görülen Langerhans Hücreli Histiositos olduğunun saptanması ise çok büyük şaşkınlık yarattı.

Tümör tam olarak, dinozoron kuyruk omurlarında bulundu. Bunu fark eden uzmanlar tümörle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için yüksek teknoloji tarama teknikleri sayesinde incelemelerini derinleştirdi. İnceleme sonuçlarında ise bunun, LCH denilen bir patolojinin parçası olan iyi huylu bir tümör olduğu saptandı. Uzmanlar, Langerhans Hücreli Histiositos olarak adlandırılan bu hastalığın günümüzde özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen nadir bir hastalık olduğunu kaydettiler. 60 milyon yıllık olduğu tespit edilen tümörün, milyonlarca yıl sonra başka bir canli türü olan insanlarda görülüyor olması hem tümörün milyonlarca yıldır yaşadığının hem de sadece insanlara özgü olmadığının kanıtı olarak değerlendirildi.

Tümörlü fosil parçasının önden ve yandan görünümü

Bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan Langerhans hücreleri normalde vücut genelinde, özellikle deride ve kemik iliğinde, bazen de lenf nodüllerinde, dalakta ve karaciğerde bulunur. Langerhans hücreli histiositoz diye adlandırılan hastalık ise en temel ve basit haliyle, Langerhans bağışıklık hücrelerinin vücutta fazla üretildiği bir bozukluktur.

Bir kanser türü sayılmamakla birlikte özellikle çocukları etkileyen, kemiklerde ağrı ve şişmeye yol açan ızdıraplı bir hastalıktır. Böyle durumlarda tedavi gerekir. Hafif vakalarda sadece ciltte döküntü şeklinde meydana gelmişse kendiliğinden bile geçebilir. Çok nadir görülen bu hastalık en çok 1-3 yaş arasında görülür.

Kaynak: Archaeology News Network

https://antikyazar.com/bir-dinozor-fosilinde-bulunan-tumorun-insanlarda-gorulen-bir-hastalikla-ayni-oldugu-tespit-edildi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları