"Baltık'tan Çin Seddi'ne Türkçe"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bolşevizmin araya girmesine ve Türkçe, Türk Kültürü üzerinde yıkıcı politikalar uygulamasına karşın, Orta Asya'da Türk varlığından, Türkçeden ve Türk Kültüründen söz edebiliyoruz" dedi.

"Baltık'tan Çin Seddi'ne Türkçe"
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 12 Mayıs 2020 - 05:14

Bakan Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Atatürk Kitaplığı'nda düzenlenen Türk Dünyası Kitapları Lansmanına katıldı. Avcı törende konuşma yaptı.
Bakan Avcı, kitabın, bilginin, marifetin ve iltifatın başrolde olduğu bir program için bir arada olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Bu tanıtımın Türk Dünyasının zenginliklerinin, birikiminin tanıtılmasında, ifade edilmesinde ve dikkatlere sunulmasında faydalı sonuçlara vesile olmasını ve hayırlı olmasını dileyerek, bu kitaplığın oluşmasında emeği bulunan kalem erbabına şükranlarımı sunuyorum. Eğer Batılı filozof Ludwig Wittgenstein'ın 'dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır' önermesini, toplumlar için uyarlayıp, 'bir milletin dilinin sınırları, dünyasının da sınırlarını belirler' şeklinde ifade edecek olursak; Türkçe konuşanlar olarak bizlerin, büyük bir imknla ve aynı zamanda büyük bir sorumlulukla karşı karşıya olduğumu anlarız. Batı Avrupa'da yaşayan soydaşlarımızı da 'ana dil bağından' dolayı çerçeveye dhil ettiğimizde; bir vecize haline gelen, 'Adriyatik'ten Çin Seddi'ne' deyimini 'Baltık'tan Çin Şeddi'ne' şeklinde söylemek pek ala mümkün olabilecektir. Bu coğrafî yaygınlık, bu sha genişliği büyük bir imkn; evet ama aynı zamanda yapılabilecekler konusunda da büyük bir yükü de beraberinde getiriyor."
İNANÇ EKSENİNE DAYANAN KÜLTÜR BAKİ KALDI
Bakan Avcı, Türk Kültürü hakkında şunları söyledi: "Türklerin kurduğu devletler kuruldu, yükseldi ve yıkıldı. Ancak inanç eksenine dayanan kültür ve medeniyetleri baki kaldı. Çünkü bu medeniyetin sınırlan ve yönelişleri; bu medeniyetin dayandığı esaslar, sadece bu dünyada ayakta kalmaya odaklanmış değildi. Medeniyetimiz bütün gücünü, beslendiği ilahi esaslardan ve insanlığa hizmet cehdinden alıyordu. Bu sebepledir ki, Bolşevizmin araya girmesine ve Türkçe, Türk Kültürü üzerinde yıkıcı politikalar uygulamasına karşın, Orta Asya'da Türk varlığından, Türkçeden ve Türk Kültüründen söz edebiliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
ESERLER EBA'YA YÜKLENECEK
Bakan Avcı, Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) 8,5 milyon izleyicisi olduğunu vurgulayarak, "İnşallah bu eserleri EBA'ya da yükleyerek 17 milyon ilk ve orta öğretim çocuğumuzun ve bütün üniversitelerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Birden okuyucu ve takipçi sayımız katlanmış olacak" dedi.

ahaber

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum