Balta Dergisi İlk Sayısıyla Yayın Hayatına Başladı

Anadolu'nun mütevazi bir ili olan Isparta ilimizde yanın hayatına başlayan Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi olan "Balta Dergisi"nin ilk sayısı okuruyla buluştu. Balta Dergisine Manisa'dan ulaşmak isteyenler Manisa Merkezinde bulunan Tuba Kitabevinden temin edebilirler. Yayın hayatına başlayan Balta Dergisi yönetimini tebrik eder; derginin uzun soluklu olmasını temenni ederiz. Derginin; hakkımızda kısmı ve manifestosu şu şekildedir:

Balta Dergisi İlk Sayısıyla Yayın Hayatına Başladı
30 Mart 2019 - 16:12

Anadolu'nun mütevazi bir ili olan Isparta ilimizde yanın hayatına başlayan Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi olan "Balta Dergisi"nin ilk sayısı okuruyla buluştu. Balta Dergisine Manisa'dan ulaşmak isteyenler Manisa Merkezinde bulunan Tuba Kitabevinden temin edebilirler. Yayın hayatına başlayan Balta Dergisi yönetimini tebrik eder; derginin uzun soluklu olmasını temenni ederiz. Derginin; hakkımızda kısmı ve manifestosu şu şekildedir:

"Hakkımızda

Balta Dergi, 2018’in Aralık ayı ve en az pazartesi kadar mübarek bir cuma günü, iklimi mevsimlerden ziyade gün içindeki saat dilimleriyle tarif edilebilen sabahları kuru ayaz, öğlenleri gölgede çoğu zaman serin, güneş gören yerleri her zaman sıcak, geceleri ise soğuğun hakkını vermek için canhıraş çabalamakla birlikte ilk toplantımızın gerçekleştirildiği zamana değin kültür merkezinden, tiyatrodan, operadan ve bunun gibi birçok kültür aktivitesinden mahrum bir ilin en işlek caddesinde, güne çay ocağı olarak başlayan ancak ilerleyen saatlerde güzel hanımların ve yakışıklı beyefendilerin türlü dedikoduları seslendirmek üzere toplandığı Hasbihâl Kafenin (sponsor olmadı, sadece matbaa ile pazarlık yaptı) alt katında, sene boyunca en faydacı faaliyeti vize ve final haftalarında ders notları toplamak olan profesyonel üniversite öğrencisi beş kişi tarafından kurulmuştur.

İlk paragrafın tek cümleden oluşmasından anlaşılacağı üzere Balta Dergi her zaman anlaşılmak kaygısı gütmeyeceği gibi üç tarafı denizlerle çevrili Türk memleketinin, dört tarafı kendini bilmez blogger yazarları tarafından sarılı edebiyatını dâhili ve harici düşmanlardan korumak için nicelikten çok niteliğe önem vermeye çalışacak ve tabiri caizse pek çoğunun el bombası, füze ve insansız hava araçları ile yaptığı saldırıyı baltasıyla savuşturacaktır. Başta yığılıp kaldığımız Anadolu coğrafyasının bütün nalburları olmak üzere gerek sitenin, gerek derginin oluşum aşamasında bizlere destek olan herkese teşekkür ederiz.

Son olarak bu metin her kuruluş yıl dönümünde kendini imha edecek ve yeni hedeflere balta savurma amacıyla kendini yeniden oluşturacaktır.

https://www.baltadergi.com/Hakkimizda/

"Manifesto

Balta Dergi, sizin âlem dediğiniz bu bitirim dünyasının bütün raconlarını tedavülden kaldırmak üzere ikâmet ettikleri semtin delikanlıları ve hanımefendileri tarafından kurulmuştur. İdam mahkûmunun boynundayken kopan ilmikteki merhametten yoksun 21. asrın insanlarına merhameti yeniden anımsatmak gayesindedir. Kitap okur ama çok okunanlar listesinde gözü yoktur. Müzik sever ama müzik listelerinde dinledikleri olmaz. Giyimine kuşamına dikkat eder ama moda ve defile ilgisini çekmez. Ekseriyetten, herkesten ya da kimseden değildir, hiçlik makamına taliptir. Ötekilerden olmadığı gibi beridekilerin suyuna gidenlerden de haz etmez; ne göçtüğü dağı, ne konduğu ovayı unutur.

Balta Dergi, doğruya doğru yanlışa yanlış demekten çekinmeyenlerin dergisidir. Adını ve sloganını Cumhuriyet dönemi şairlerinden Asaf Halet Çelebi’nin “İbrahim” şiirinden almıştır. Politikadan, magazinden, faizden, ana haber bültenlerinden ve putlardan nefret eder. Asyalı olduğunun bilincindedir ama ille de batılı olacaksa Yeni Zelandalı, İrlandalı, İskoç ya da Kızılderili olmada beis görmez. Çayını çay ocağında içer, yemeğini esnaf lokantasında yer. Ders notlarını sınıf arkadaşlarından saklayanın, burnu havada gezenin, küçük dağları ben yarattım diyenin ve kadınlara kabalık edenin elinde henüz görülmemiştir. İnsandan, sohbetten ve hoş sözden başka hiçbir şeyin bağımlısı değildir. Doğayı, hayvanları sevmekle kalmaz, korumayı görev kabul eder. Ayrılık, şiddet, hakaret içermeyen bütün düşüncelere eşit mesafededir ancak dünyayı küçük bir köy olarak görmez.

Okumasını bildikten sonra Balta bir dergidir, aykırıdır ve antikadır. Mutluluğa inanmaz, derdi olan herkese kapısı açıktır."

https://www.baltadergi.com/manifesto/ 

 

https://www.baltadergi.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum