BALKANLARDAKİ DALIMIZ; ÜSKÜP / Yazan: Furkan İBSAR

Üsküp temsilcimiz Furkan İBSAR Yazdı: BALKANLARDAKİ DALIMIZ; ÜSKÜP

BALKANLARDAKİ DALIMIZ; ÜSKÜP / Yazan: Furkan İBSAR
21 Kasım 2019 - 14:20 - Güncelleme: 21 Kasım 2019 - 14:25

BALKANLARDAKİ DALIMIZ; ÜSKÜP

 

    Bu sene itibari ile Üsküp’te üniversiteye başladım. İçimde yanan bir gurbet ateşiyle gelmiştim ilk gelişimde, fakat geldiğim ilk günkü izlenimlerim sayesinde içimdeki o ateş tam olarak sönmese de şiddeti azaldı. 

    İlk olarak Türk çarşısında küçük bir otele yerleşmiştim arkadaşım ile beraber. Sonrasında gezmeye, bir şeyler yemeye çıkmıştık. Türklüğe dair duyduğum ilk şey çarşıdaki bir kafeteryada çalan Türk radyosuydu, Türkçe pop müzik çalıyordu. Bir duvarda da bir Türk dizisinin sembolü vardı, şaşırdım. Daha sonra kale taraflarına doğru çıkarken; Türkiye de herhangi bir duvarda görebileceğiniz çilekeş, sitemli aşk acısı sözlerinden birini gördüm. Tamamen Türkçeydi. O yazıyı gördükten sonra kendimi artık Türkiye’ de gibi hissediyordum. Güzel bir örnek olmayabilir, fakat o durumdaysanız eğer, ne kadar fanatik bir çevreci olursanız olun mutlu oluyorsunuz.

    Daha çok gezdikçe farkına vardım ki burası sahiden bir Türk Çarşısıydı. Türk yemekleri ya da Türk yemeklerine yakın yemekler, Türkçe bilen Müslüman esnaf, camiler… Sanki Türkiye’nin bir şehri gibiydi burası.

    Üsküp sadece Türk çarşısından ibaret değil tabii ki. Tamamen Avrupa mimarisinin yer bulduğu, batı kültürünün yaşadığı büyük bir şehirden bahsediyorum. Türk çarşısı küçük bir parçasıydı sadece. Ama Türklere dair herhangi bir ize Üsküp’ ün her yerinde rastlayabilirsiniz.

    Modern Batı mimarisi ile Eski Osmanlı mimarisinin, Cami ile Kilisenin yan yana olabildiği bir yer Üsküp. Çoğu yerde zıt kutup olarak görülen bu değerler burada yan yana ve gerçekten çok güzel, kardeşçesine…

    Sanatsever bir toplum yapısını sezdiğimi de söyleyebilirim. Birçok sokak müzisyeni var ve halk gerçekten ilgi ile dinliyor. Aynı zamanda her yerde bir sürü heykeller var. Heykel görmekten bıktıracak kadar…

    Daha yeni geldim bu ülkeye. Şimdilik bu şehrin her yerini gezemesem de Osmanlı’ dan kalma bir çok eseri, yeri gördüm. İlerleyen zamanlarda Manastır’ a gitmeyi planlıyorum. Allah’ın izniyle oradaki Atatürk’ün okuduğu liseyi ve diğer Osmanlı eserlerini görüp sizlerle paylaşacağım. 

    Coğrafyanın her yerinde güzel izler bırakmış olan atalarımızın ruhları şad olsun.

FURKAN İBSAR

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • mehmet ibsar
    4 yıl önce

    Furkan bey yazınız çok anlamlı ve güzel.Devamını da bekliyoruz.Hayırlı olsun.Başarılar... Baban.