Azerbaycanlıların Soykırımı Günü - 31 Mart

Tarih boyunca uğradığı katliamlarla bilinen Azerbaycan Türkleri, 31 Mart 1918 tarihinde bir kez daha Bolşevik Rusların ve Ermeni çetelerin hedefi olmuştu.

Azerbaycanlıların Soykırımı Günü - 31 Mart
31 Mart 2020 - 18:49

Azerbaycan’ın sahip olduğu zengin yeraltı kaynakları ve yoğun Türk-Müslüman nüfusu, Rusların ve Ermenilerin hem korkulu rüyası olmuş hem de bu zengin topraklara sahip olabilmek adına düzenlenen acımasız katliamların nedeni olmuştur.

Bolşevikler, 1917 Ekim Devrimi ile Rusya'nın yönetimini ele geçirmişlerdi. Ardından gözlerini Azerbaycan'a çeviren bolşevikler, Bakü'de yönetimi ele geçirebilmek adına Ermeni çeteleriyle birlikte hain bir plana giriştiler.

31 Mart 1918 - Bakü Katliamı

Azerbaycanlıların Soykırımı Günü - 31 Mart


Günlerce süren hazırlığın ardından katliam planı ortaya çıkmıştı. Binlerce Ermeni'nin dahil olduğu Bolşeviklerin Kırmızı Muhafızlar Ordusu Bakü'nün etrafını sarmış, ağır bombardımandan kaçacak halkı katletmek için pusuya yatmışlardı.

Türk-Müslüman nüfusu bölgeden tamamen temizlemek isteyen Rus ve Ermeni güçleri, Bakü'yü sokak sokak denizden ve havadan vurmaya başladı. Silahsız masum insanlar kendilerini koruyabilmek adına sağa sola kaçışıyor, fakat pusu kurmuş azılı Ermenilerin kurşunlarının hedefi oluyorlardı.

50 Bin Azerbaycan Türkü Katledildi

Gözlerindeki kin ve nefret öyle bir boyuta ulaşmıştı ki, gördükleri her hareket eden şeye ateş etmekten çekinmemişlerdi. Yaklaşık 3 gün süren vahşetin ardından Bakü sokakları cansız bedenlerle dolmuş ve kentte neredeyse canlı kimse kalmamıştı. Resmi kayıtlara göre çoğunluğu kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan 12 bin Azerbaycan Türkü acımasızca katledilmişti. 

Azerbaycanlıların Soykırımı Günü - 31 Mart


Bakü katliamının ardından namlular; Kuba, Lenkeran, Şamahı, Zengezur, Haçmaz, Nahçıvan ve Karabağ'a çevrildi. Gözünü kan bürümüş Ermeniler, sayıları onbinleri bulan masum insanı türlü işkencelerle katletti.

Ellerine geçirdikleri insanların kimini yakarak, kimini kurşuna dizerek, kimini canlı canlı toprağa gömerek, kimini ise bedenini parçalayarak vahşice katlettiler. Öldürülen onbinlerce Azerbaycan Türkü toplu mezarlara gömüldü.

Osmanlı Devleti Yaşanan Vahşete Dur Dedi

Azerbaycanlıların Soykırımı Günü - 31 Mart

Kafkas İslam Ordusu
1. Dünya Savaşı'nda 10 farklı cephede düşmana karşı savaşan Osmanlı Devleti, yaşanan katliama engel olmak adına Kafkas İslam Ordusu’nu Azerbaycan'a gönderdi. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, kısa sürede Ermeni ve Bolşevik unsurlarını yok ederek Bakü'ye kadar ulaştı.

Osmanlı Devleti'nin yardımıyla işgalden kurtulan Azerbaycan, başkenti Bakü olan bağımsız Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'ni ilan etti.

Üzerinden 101 yıl geçmiş olmasına rağmen Azerbaycan halkı bu acıyı ve kaybettiklerini hiçbir zaman unutmadı. Haydar Aliyev'in 26 Mart 1998 yılında aldığı kararla 31 Mart "Azerbaycanlıların Soykırımı Günü" olarak anılmaya başlandı.

Kaynak: ASAS MEDYA

https://asasmedya.info/news/world/13386-azerbaycanlilarin-soykirimi-gunu

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum