Azerbaycan'da etkili siyasi reformlara ihtiyaç var - ABİL BABAOĞLU

Azerbaycan'da etkili siyasi reformlara ihtiyaç var - ABİL BABAOĞLU
25 Haziran 2020 - 11:46 - Güncelleme: 25 Haziran 2020 - 11:50

Dünya derin bir politik ve ekonomik kriz içindedir. Bu kriz ekonomik olarak başladı ve sonra derin (uluslar üstü) güçler küçük dünyamızı pandemi’ye maruz ettiler.

Ekonomik çöküşte olan dünyanı  Pandemi krizinden sonra derin bir ekonomik kriz bekliyor.

Dünyadaki ulus-devletlerin çoğu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Amerika ve Avrupa Birliği'nin varlığı söz konusudur.  ABŞ  kesin bölünecek. Çin'deki uluslararası yatırım için Amerika Birleşik Devletleri eski cazibesini ve gücünü zaten kaybetti. Pandemi sonrası ayakta kalmak isteyen devletler ancak yeni, sağlıklı ittifaklar sayesinde hayatta kalabilirler.

Bu ittifakların başında Türkiye, Türkiye Birliği tarafından yönetilecek… Krizden sağlıklı, dik bir ayakla çıkan Türkiye bunun için siyasi olarak hazır. Erdoğan hükümeti bunu istiyor, çünkü Türkiye için çok önemlidir. Ancak Türk Birliği'nin kilit ülkesi Azerbaycan dır. Azerbaycan jeopolitik olarak Turan ve diğer Türk Cumhuriyetlerine daha yakın Erdoğan ile kişisel bir dostluğu olan ve sadece Türkiye'ye siyasi olarak güvenen İlham Aliyev buna hazır ve bunu istiyor.

Fakat 26 yıldır, Rus yanlısı klanlar ve politik, ayrılıkçı Kürt bürokratları ve Azerbaycan'daki politikacılar bunu elbette engelliyorlar.2003 yılından bu yana devlet başkanı ve halk arasında derin bir uçurum oluşturan bu güçler, ülkeyi iktidardan uzaklaştırıldıklarında elbette kaosa sürüklemek için çalışmaya başladılar. Rusya, İran ve Siyonizm tarafından desteklenen bu kara güçler, Azerbaycan ve Türkiye'nin yakınlaşmasını istemiyor ve bunu önlemek için her türlü ihaneti yapmaya hazırlar. Tıpkı 1993'te olduğu gibi Karabağ'da savaşa başladılar ve Azerbaycan ordusunun kazanmasını istemiyorlar, engelliyorlar, 1993'te olduğu gibi toprak vermeye bile hazırlar. Onun için Azerbaycan'ın güçlü siyasi reformlara ihtiyacı var

İlham Aliyev sağlıklı, vatansever, hiçbir klan veya yabancı ülkeden hibe almıyor ve gerçek Elchibeychi muhalefetinden çekilmemeli. Aliyev klanlara değil, önce vatan diyen muhalefet ve bürokratlara güvenmelidir.

Sağlıklı bir muhalefet için koşullar yaratılmalı.


Hükümet, sağlıklı bir vatansever muhalefetten değil, istifa etmesine izin verilmeyen rüşvet, eski ve yeni bakanlardan kaçınmalıdır.

Sağlıklı bir muhalefet her zaman devletin ve devleti temsil eden kişinin garantisidir. Cumhurbaşkanı Ramiz Mehdiyev tarafından seçilen Milli Meclis'i derhal reddetmeli ve Pandemi’den sonra serbest, demokratik seçimlere gitmesi gerekiyor. Ya da mevcut Milli Meclis'te  Aliheydar Garayevler , Chingiz Yıldırımlar  1920'de olduğundan daha fazla çoktur. Bu acil olunmazsa , hem Azerbaycan hem de devlet başkanı için çok geç olacak. Çünkü Rusya ve İran'ın desteğine sahip güçler zaten hareket etmiş ve insanları sokaklara atmak ve elbette kaos yaratmak istiyorlar ve Rusya her şekilde yardımcı oluyor.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum