Azerbaycan'ın muhteşem hiciv şairi Mirza Alekber Sabir

Azerbaycan'ın muhteşem hiciv şairi Mirza Alekber Sabir
31 Mayıs 2020 - 17:20 - Güncelleme: 31 Mayıs 2020 - 17:26

Azerbaycan’ın muhteşem hiciv şairi Mirza Alekber Sabir, 1862’de Şamahı’da dünyaya geldi. İlk önce medresede öğretim görmüş, 12 yaşından sonraki tahsiline ise Azerbaycan’ın meşhur şairi Seyit Azim Şirvani’nin açtığı modern okulda devam etmiştir. Bu okul, onun için oldukça faydalı olmuş; şairin bilgisinin ve şairlik yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

XX. yüzyılın başlarında, Sabir’in şiirleri gazete ve dergi sayfalarında görünmeye başladı. 1906’da “Molla Nasiretdin” dergisinin en faal yazarlarından biri oldu. O sıralarda Celil Memmetkuluzade ile Sabir arasında sıkı bir dostluk kuruldu. Her iki şair de zalim beyleri, yalaka din adamlarını ve satılık aydınları eleştiri ateşine tutuyorlardı. Bu yüzden de şair, imzasını sık sık değiştirmek zorunda kalmıştı. O, “Molla Nasiretdin” dergisindeki şiirlerini 36 farklı imzayla kaleme almıştı.

1910 yılının başlarında Bakü’ye gelen Sabir, ” Zenbur” dergisinde, “Güneş” ve “Hakikat” gazetelerinde çalıştı. Aynı yılın sonunda hastalığı sebebi ile yeniden Şamahı’ya döndü.

Abbas Sıhhat mi daha büyük, M. A. Sabir mi?

Mirza Alekberin en yakın arkadaşı Abbas Sıhhat olmuştur. Vasiyetini bile, yalnızca ona söylemiştir.

Sabir, ömrü boyunca tek bir röportaj vermiştir. Bu röportajı yapan kişi de Salman Mümtaz olmuştur. Konuşma sırasında tevazuyla sorduğu “… Siz mi büyüksünüz, yoksa Abbas Sıhhat mi?” sorusunu şair, şu şekilde cevaplamıştır: “Yaşta ben, başta o…”

Büyük şair, 1911 Temmuz’unun 12’sinde vefat etmiştir. Mezarı, Şamahı’daki ” Yedi Günbez” Kabristanı’ndadır. Onun muhteşem eserleri, Azerbaycan halkı tarafından bugün de çokça sevilerek okunuyor. Büyük şair, halkın yüreğinde olağanüstü şiirleri ile sonsuza dek yaşayacaktır.

Kaynak: https://asasmedya.info/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum