AYVALIK'TA MİLLİ MÜCADELE'Yİ BAŞLATAN İLK KURŞUNUN 101. YIL DÖNÜMÜ

AYVALIK'TA MİLLİ MÜCADELE'Yİ BAŞLATAN İLK KURŞUNUN 101. YIL DÖNÜMÜ
30 Mayıs 2020 - 00:28

Milli Mücadele yıllarında Anadolu’da düzenli bir ordu tarafından Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde atılan ilk kurşunun 101. yıl dönümü kaydediliyor.

172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından 29 Mayıs 1919’da düşmana askeri olarak sıkılan ve aynı zamanda bölgedeki Milli Mücadele’yi başlattığı kabul edilen ilk kurşunun 101. yıl dönümü anılıyor.

YUNAN İŞGALİNE GEÇİT VERİLMEDİ

Yunan kuvvetleri, İzmir’in işgali sonrasında Balıkesir’i işgal etmek amacıyla ilk faaliyetlerini başlattı. Yunan kuvvetleri, Ayvalık ve Midilli Adası çevresinde keşif ve taciz hareketlerine girişti. 29 Mayıs 1919 günü Yunanlar, Ayvalık’a asker çıkarma teşebbüsünde bulundu. Böylece Yunan işgaline geçit verilmeyerek Ayvalık’ta düşmana ilk kurşun 29 Mayıs 1919 günü sıkıldı.

AYVALIK’TA İLK ASKERİ SİLAHLI DİRENİŞ

172. Alay kumandanı olarak görev yapan Yarbay Ali Çetinkaya öncülüğünde Kuvâ-yı Milliye gönüllüleriyle birlikte, işgalci Yunanlara karşı ilk silahlı direniş başlatıldı. Ayvalık’ın işgal haberi ile sarsılan ilin dört bir yanından gelen gönüllüler, vatan savunması için Ayvalık’a akın etti.

İşgal için gelen Yunanlara ilk mukavemet Ayvalık’ta gösterildi. Ayvalık’ta 101 yıl önce bölgeyi işgal etmek isteyen Yunan askerlerine karşı 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından ilk kurşun atıldı.

29 Mayıs 1919’da Ayvalık’ta atılan ilk kurşun, İstiklal Savaşı’nda Milli Mücadele direnişçilerine moral oldu. 15 Eylül 1922 Ayvalık’ın düşman işgalinden kurtuluş tarihi olarak kaydedildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum