Atina'da Bulunan Elleri Kelepçe İle Bağlanmış İskeletler, Antik Darbeciler mi?

Yunanistan’da Atina yakınlarında toplu mezarda bulunan 80’in üzerinde zincirlenmiş iskelet, antik dönemin başarısız darbe girişimini yapan Cylon’un destekçileri olabilir mi?

Atina'da Bulunan Elleri Kelepçe İle Bağlanmış İskeletler, Antik Darbeciler mi?
18 Şubat 2020 - 20:56

Falyron Delta isimli antik mezarlık alanında ayaklarından prangalanmış şekilde 80’in üzerinde iskelet bulundu. İskeletlerin neredeyse tamamının ellerinin başlarının üzerinde zincirlenmiş olduğu görüldü. İskeletlerin diş yapıları incelendiğinde oldukça genç ve sağlıklı bireyler olduğu anlaşıldı. Mezarlık alanının özellikle MÖ 5-8 yy’lar arasında kullanılmış olduğu belirtildi. Ayrıca mezarlıkta bulunan iki küçük toprak vazo MÖ 675-650 arasına tarihlendirildi. Tüm bu verilerle birlikte iskeletlerin hepsinin aynı anda benzer şekilde infaz edilmiş olması, uzmanlara milattan önceki dönemde varlığı bilinen darbe girişimini hatırlattı.

Yazılı kaynaklardan bilindiği üzere söz konusu dönem Atina için oldukça karmaşık ve çalkantılı zamanlardı. Özellikle ileri gelen soylular arasında sürekli olarak güç savaşları yaşanıyordu. Bunlardan birisi de MÖ 632 yılında Atinalı bir soylu ve aynı zamanda olimpiyat şampiyonu olan Cylon tarafından yapıldı. Cylon aldığı destekle birlikte bir darbe girişimine kalkıştı, Atina akropolünü ele geçirmeye çalıştı. Ancak darbe başarısız olunca Cylon kaçmayı başarmış, destekçilerinin çoğu ise infaz edilmişti.

Uzmanlar Falyron Delta mezarlığında bulunan bu toplu infazın Cylon darbesini hatırlattığını söyleseler de, o dönemin kaynaklarının eksik ve güvenilmez olduğunu, bu nedenle böyle bir bağlantının net olarak kurulamayacağını da sözlerine ekliyorlar. Yunanistan’da bulunan antik dönem iskeletleri üzerinde yapılacak DNA testleri ve antropologların yapacağı ileri araştırmalar infazların gerçek nedenini ortaya koyabilir.

Kaynak: Archaeology World https://antikyazar.com/atinada-bulunan-elleri-kelepce-ile-baglanmis-iskeletler-antik-darbeciler-mi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum