Asrın projesini 5 lider birlikte açtı

Dokuz yıl önce temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu’nda ilk tren yola çıktı. Hat, Tarihî İpek Yolu’nu canlandıracak. İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınacak. Pekin’i kesintisiz demir yoluyla Londra’ya bağlayan 838 kilometrelik hattın açılışını dört liderle birlikte yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstikbalimiz için çok önemli bir adım atıyoruz” dedi.

Asrın projesini 5 lider birlikte açtı
31 Ekim 2017 - 09:34

İsmail KAPAN  BAKÜ

Tarihî İpek Yolu, demiryolu hattıyla yeniden hayat buldu. 9 yılda tamamlanan projenin ilk yolcuları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili oldu. 
“Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı”nın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya’yı, Avrupa’yı ve Afrika’yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birininin hizmete alındığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle orta koridor projesinin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır.”
Salonda bulunan liderlere, dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada bulunduklarını belirten Erdoğan, bölgenin ulaşımdan ticarete, turizmden enerjiye muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, Türkiye olarak özellikle son 15 yıldır yapılan yatırımlarla bu potansiyeli hayata geçirmenin mücadelesini verdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi’nin tamamlayıcısı niteliğinde birçok hizmeti halka sunduk. Marmaray hızlı tren hatlarının inşası, mevcut tren hatlarının yenilenmesi, İstanbul’a inşa ettiğimiz ve üzerinde raylı sistem geçişi de yer alan üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlar Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi’nin etkinlik ve cazibesini daha da arttırır. 
Azerbaycan’ın Alat Limanı’yla da sadece 3 ülkeyi değil tüm Orta Asya Cumhuriyetlerini, Batı ulaştırma güzergâhlarına bağlamış oluyoruz. Aynı şekilde Türkmenistan’ı Türkmenbaşı Limanı üzerinden, Kazakistan’ı da Aktau Limanı üzerinden Avrupa’ya bağlıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacaktır.”

Türkiye gazetesi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum