Aslıhan Ayten Baydoğan yazdı:Liselere Giriş Sınavı Kılavuzunu Yorumlamak

Sınava başvurular 14 Nisan 2019’a kadar devam edecek ve sınav giriş belgeleri 22 Mayıs 2019 tarihinden itibaren okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrencilere verilecek.

Aslıhan Ayten Baydoğan yazdı:Liselere Giriş Sınavı Kılavuzunu Yorumlamak
11 Nisan 2019 - 18:56

Liselere Giriş Sınavı Kılavuzunu Yorumlamak

Merhaba Sevgili Okurlarım,

Geçtiğimiz günlerde Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayınlandı. Sınava başvurular 14 Nisan 2019’a kadar devam edecek ve sınav giriş belgeleri 22 Mayıs 2019 tarihinden itibaren okul müdürlükleri tarafından onaylanarak öğrencilere verilecek.

Kılavuz Bize Ne Söylüyor?

Öncelikle sınav giriş belgesinden öğreneceğiniz sınav salonunuzu önceden görmek sınav günü yaşayacağınız kaygının azalmasında size yardımcı olacaktır. Sınav başlangıcından itibaren ilk 15 dakika sonrasında gelenlerin sınava alınmayacağı ve geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyeceğini unutmamak gerekiyor.

Sınava giderken geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi;  bunlar dışında en az iki adet yumuşak uçlu kurşun kalem (sınav kalemi), iz bırakmayan silgi ve kalemtıraş mutlaka yanınızda olmalı. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava giremeyecekler.

Sınav salonuna kullanımı sağlık raporu ile belgelenmiş cihazlar dışında hiçbir elektronik eşya, hesap makinesi, defter, kitap ve takı ile girilemeyecek. Bu sebeple evden çıkarken yanınıza aldığınız eşyalara dikkat etmeniz, sınav anında da rahat kıyafetleri tercih etmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Sınav 8. Sınıf kazanımlarına yönelik sorulardan oluşacak. İlk oturum 09:30 da başlayacak ve 75 dakika sürecek. İlk oturumda sözel alan derslerinden sorular olacak. Türkçe dersinden 20, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden 10’ar soru sorulacak. İkinci oturum 11.30’da başlayacak ve 80 dakika sürecek. İkinci oturumda sayısal alan derslerine yer verilecek. Fen Bilimleri ve Matematik derslerinden 20’şer soru sorulacak.

Sınav 1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşecek. Yani yaklaşık 1,5 ay gibi bir süre kaldı. Bu süreçte yapmanız gereken unuttuğunuzu düşündüğünüz kazanımları tekrar gözden geçirmek ve süre tutarak bol bol deneme çözmek olmalı. Sınava girmeden önce mutlaka geçtiğimiz yılın sınav sorularına ve her ay yayımlanan örnek sınav sorularına bakmayı ihmal etmeyin.

Sınavda A, B, C ve D olmak üzere 4 kitapçık türü ve her soruda 4 seçenek olacak. Ayrıca kılavuz diyor ki, ‘Her bir alt testin ortalaması, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.’ Bu cümleden anlamamız gereken nokta sınavda 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğüdür. Bu sebeple hiçbir fikrinizin olmadığı soruyu boş bırakmak netlerinizin düşmesini engeller.

Sınavın değerlendirme aşamasında ‘ağırlıklı standart puan’ hesaplanırken Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin katsayısı 4, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinin katsayısı 1 olarak alınacaktır.

Sınavla öğrenci alacak okulların listesine www.meb.gov.tr adresinden ‘Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2019’ içerisindeki EK-2’den ulaşabilirsiniz.

Değerli öğrenci aileleri, unutmayın ki bu sınav ne ilk ne de son olacak. Hayatta yapılan her hatanın bir telafisi mutlaka vardır. Ancak sınav sebebiyle çocuğunuzla bozulan iletişiminizin telafisini yapmak oldukça güçtür. Sizin sınava yüklediğiniz anlam çocuğunuzun kaygı düzeyini belirlemekte, sınav başarısına hatta ruh sağlığına etki etmektedir.

Not: Sınav kaygısı ile baş etme stratejilerine ileride mutlaka değineceğim.

Sevgiyle kalın…

Aslıhan Ayten Baydoğan

Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum