Aslıhan Ayten BAYDOĞAN Yazdı: Doğru İletişim Yolları

Herkesin anlatacak çok şeyi var, herkesin anlatacakları çok önemli, herkes konuşmak istiyor. Ama unutmayın ki doğru iletişim öncelikle karşınızdaki insanı dinlemekten geçiyor.

 Aslıhan Ayten BAYDOĞAN Yazdı: Doğru İletişim Yolları
18 Nisan 2019 - 21:06

Doğru İletişim Yolları

Merhaba sevgili okurlarım,

Bu hafta ne yazsam diye düşünürken hayatımızın genel rutininde sıkça yaşadığımız iletişim problemlerine değinmek istedim. Herkes mutlaka ‘ben onu demek istememiştim’ sözünü ya kullanmış ya da duymuştur. Kendimizi ifade ederken kullandığımız dil, jest ve mimiklerimiz anlattığımız şeyi doğru ifade etmemizde bizi destekleyen unsurlardır. Bu unsurları doğru kullanmak ve iletişim engellerine takılmamak sağlıklı iletişimin anahtarıdır.

Doğru İletişim Yolları

En çok kullanılan iletişim engellerinden biri karşı tarafı suçlayıcı bir şekilde konuşmak, yargılamaktır.  Bu iletişim engelini ‘sen dili ve ben dili’ üzerinden açıklayabiliriz. Sen dili ile konuşan kişiler doğrudan karşısındaki kişiyi suçlar. Sorun olarak davranışı değil kişinin kendisini görür. ‘Ben dili’ kullanan bir kişi ise duygu ve düşüncelerini karşısındaki kişiyi suçlamadan, o anki davranışına yönelik olarak söyler.

Sen dili: Aynı şeyi kaç kez söylemem gerekecek, neden beni dinlemiyorsun?

Ben dili: Daha önce anlaştığımız şekilde davranmadığında önemsenmediğimi düşünüyorum ve üzülüyorum.

Cümleleri okuduğunuzda fark ettiğiniz gibi ‘sen dili’ ile karşınızdaki kişiye yaklaşmak onun savunmaya geçmesine sebep olacaktır. ‘Ben dili’ ise olumsuz bir duruma rağmen kendi duygu ve düşüncelerinizi anlattığınız için karşınızdaki kişinin empati kurmasını destekleyecektir.

Yine çok sık yapılan iletişim engellerinden biri karşınızdaki kişiye ‘kafana takma, umursama, unutmaya çalış’ gibi geçiştirici cümleler kurmak ve konuyu değiştirmeye çalışmaktır. Genellikle karşınızdaki kişinin üzülmemesi için iyi niyetle gösterdiğiniz bu tepkiler, o kişiye onu dinlemek istemediğinizi ya da sorununu önemsemediğinizi düşündürebilir.

Emir vermek yerine rica etmek, öğüt vermek yerine anlamaya çalışmak da iletişim engellerini aşmanızı destekleyecektir.

Ayrıca anlattığınız şeylere, paylaştığınız duygulara ters bir beden dili sergilemek sizi dinleyen insanların, söylediklerinizin doğruluğu ile ilgili güven sorunu yaşamalarına yol açabilir. Bu sebeple kelimelerinizi beden dilinizle destekleyerek konuşmak doğru bir iletişim yoludur.

Not: Herkesin anlatacak çok şeyi var, herkesin anlatacakları çok önemli, herkes konuşmak istiyor. Ama unutmayın ki doğru iletişim öncelikle karşınızdaki insanı dinlemekten geçiyor.

Sevgiyle kalın…

 

                                                                                     Aslıhan Ayten BAYDOĞAN

                                                                         Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum