Aslıhan Ayten Baydoğan:Yaşam Hedeflerimiz

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.’

Aslıhan Ayten Baydoğan:Yaşam Hedeflerimiz
15 Mayıs 2019 - 19:50

Yaşam Hedeflerimiz

Hayatta hedeflerimizin olması, hem çocuklar hem de biz yetişkinler için başarılı olmak, hayatımızı düzene koymak ve hatta hayatımızı sürdürmek için gerekli motivasyonu sağlayacak çok önemli bir etkendir. Hedef bizim her sabah yataktan çıkmamızı sağlayan şeydir.

Biz Yetişkinlerin Hedefleri

Bir insanın yaşı kaç olursa olsun yaşamla ilgili kendine bir yapılacaklar listesi yani bir hedef koyması gerekir. Bu hedefler bazen iş yaşamıyla ilgili alınabilecek bir terfi bazen de yaşına uygun gelişim görevleri (işe başlamak, evlenmek, çocuk sahibi olmak gibi)olabilir. Hedeflerimiz olduğu sürece hayatımızı devam ettirecek ve umut edecek gücü buluruz kendimizde. Çabalamak ve çalışmak için amacımız vardır. Bu amaç bizi hem fiziksel hem de psikolojik açıdan diri tutar, amaçlarımız sayesinde hayatımız daha anlamlı olur.

Hedeflerinizi belirlerken planlı olmak, ulaşmak istediğiniz büyük bir hedefiniz varsa o hedefe giden yolları küçük adımlara bölmek, hedefinizin ulaşılabilirliği konusunda gerçekçi olmak size yardımcı olacaktır. Çok kolay ulaşılabilir hedefler motivasyonunuzu düşürürken, ulaşılması mümkün olmayan hedefler belirlemek hayal kırıklığına ve ulaşılabilir hedeflerin gözünüzden kaçmasına sebep olabilir.

Çocuklarda Hedef Belirlemek

Ders çalışmak istemeyen çocuklarda sık rastlanan sorunlardan biri hedeflerinin olmamasıdır. Hedef belirlemek ise çocukların ders çalışmaya başlamasını sağlayacak motivasyonu bulmalarında en önemli şartlardandır.

Hedefi olmayan çocuk neden çalışması gerektiğini bilmediği için çalışmak istemez. Bu noktada hedef koyması için çocuklara yardımcı olmak gerekmektedir. Gelecek planları ve yapmak istedikleri, hayalleri hakkında konuşmak çocuklara hedefleri konusunda farkındalık kazandırabilir. Ailelerin çocuklarının hedefleri ile ilgili beklentileri de gerçekçi yani çocuğun düzeyine uygun olmalıdır. Ailelerin çocuklarının kapasitesinden bağımsız olarak düşündükleri büyük hedefler hem çocukta hem de ailelerde hayal kırıklığına ve çocuklar üzerinde kaygıya sebep olabilir. Bu sebeple yetişkinlerde de bahsettiğimiz gibi hedeflerin küçük basamaklara bölünmesi faydalı olacaktır. Ayrıca gerçekleşen hedefleri ile ilgili olumlu geribildirimler verilmesi çocuğu destekleyecektir.

Eveet, gördüğünüz gibi hem çocuklar hem de yetişkinler için hedefler vazgeçilmezdir. Hedeflerimizin bittiği noktada yaşamak için bir neden bulmakta zorlanmaya başlarız. Hayatımızı dolu dolu ve anlamlı yaşamak için hedeflerimize sarılmalıyız. Ayrıca hayatta kendinizi amaçsız hissediyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından da destek alabilirsiniz.

Montaigne demiş ki ‘Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.’

Sevgiyle ve huzurla kalın…

Aslıhan Ayten Baydoğan

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum