ALTIN ELBİSELİ ADAM, ANKARA'DA SERGİLENMEYE BAŞLADI

Kazakistan Milli Müzesinde muhafaza edilen tarihi zırh “Altın Elbiseli Adam” ve Büyük Bozkırın Tarihi Sergisi, Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde törenle açıldı.

ALTIN ELBİSELİ ADAM, ANKARA'DA SERGİLENMEYE BAŞLADI
13 Eylül 2019 - 12:33

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kazakistan Ulusal Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi işbirliğinde, Kazakistan’ın zengin tarihi ve kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen program çerçevesinde Altın Elbiseli Adam Ankara’ya geldi.

Müzedeki törene, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Kazakistan Milli Müzesi Müdürü Arıstanbek Muhameduli, Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz, TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen Kaseinov, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. S. Yücel Şenyurt, TÜRKSOY Genel Sekreteri Yardımcısı Doç .Dr. Bilal Çakıcı ve davetliler katılım gösterdi.

KAZAKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ, TÜM ANKARALILARI SERGİYE DAVET ETTİ

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, daha önce 10 ülkede izlenime sunulan sergiyi Türkiye’ye taşımaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Türkiye ile Kazakistan arasında kültürel anlamda önemli işbirlikleri bulunduğunu dile getiren Büyükelçi Saparbekulı, tüm Ankaralıları sergiye davet etti.

Öte yandan, Büyük Bozkırın Tarihi Serginin açılış kurdelesini, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile beraber kesti.

Daha önce, Azerbaycan, Belarus, Polonya, Güney Kore, Rusya ve Çin gibi ülkelerde sergilenen Altın Elbiseli Adam, Kazakistan tarafından başlatılan “Altın Adamın Dünya Gezisi” programı çerçevesinde Türkiye’de bulunuyor.

Altın Elbiseli Adam, 12 Eylül-12 Ekim 2019 tarihleri arasında Anadolu Medeniyetler Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor olacak.

“KAZAK TUTANKAMON’U” ALTIN ELBİSELİ ADAM

Bilim insanları, Kazakistan’da bulunan Altın Elbiseli Adam kalıntısının, 18 yaşındaki bir Saka/İskit askerine ait olduğunu tahmin ediyor.

Kazakistan’ın tarihi Almatı kenti yakınlarındaki Esik Nehri kenarında 1969’da Kazak arkeologları tarafından bulunan Altın Elbiseli Adam, milattan önce 5. yüzyılda yaşayan Saka dönemi ustalarının altın kullanma tekniğine ışık tutuyor.

Binlerce altın parçasıyla kaplı altın adamın elbisesi gömlek, çizme ve başlıktan oluşurken, mezarlıktan çıkan altın küpe ve yüzüklerin de ona ait olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/altin-elbiseli-adam-ankara-da-sergilenmeye-basladi/82163/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum