ALEVİ GENÇLERİNE ÇAĞRI - Ali Rıza Özdemir

ALEVİ GENÇLERİNE ÇAĞRI - Ali Rıza Özdemir
09 Haziran 2019 - 21:14

ALEVİ GENÇLERİNE ÇAĞRI - Ali Rıza Özdemir

Sevgili gençler,
Sizlerden sık sık mesajlar alıyorum. Hepiniz Aleviliği ve bugün Aleviliğin karşı karşıya kaldığı krizi dert edinmişsiniz. "Ne yapmalı?" sorusunun cevabını arıyorsunuz. Hepiniz bir Şah-ı Merdan Ali olmuş, Hacı Bektaş olmuş, Şah İsmail olmuş dertlenmişsiniz. Bilin ki, derdiniz benim de derdimdir. O nedenle sizlere yararlı olması için bu yazıyı kaleme alıyorum.
***
Öncelikle şunu bilmeniz gerekir ki, sosyal süreçler nadiren hızlı ilerler. Aleviliğin bugün karşı karşıya kriz, bir günde olmadı o nedenle bir günde de çözemeyiz. Çok çalışmak, sabırlı olmak ve kendimizi bilgi ile donatmamız gerekir. Aleviliği gerçek anlamıyla öğrenmek istiyorsanız Kur'an'ı, Hz. Muhammed ile On İki İmam'ın buyruklarını ve Alevi ariflerinin şiirlerini okuyun. Bunlar size gideceğiniz doğru menzili gösterecektir.
***
Alevilik bugün büyük bir krizle karşı karşıyadır. Bu krizin temel nedeni, Alevilik etrafında yüz yıldır yaratılan bilgi kirliliğidir. Aleviliğin ve kavramlarının içeriğinin boşaltıldığı, Alevi iman ve anlam dünyasının tarumar edildiği bu süreç, bugün de devam etmektedir. Bu sürecin en zırva noktası Ali'siz Alevilik olmuştur.
***
Bugün Aleviliğin en büyük fikri "iç" düşmanı çağdaş Haricilik yani Ali'siz Alevilik'tir. Günümüz Aleviliğinin en büyük mücadelesi Haricilik'le olacaktır. Bunda şüphe yoktur. Ancak bunun yanında Aleviliğin başka iç düşmanları da var. Bunların farkında olmazsak, iki yakamız bir araya gelmez.
Bunlardan ilki, cemevlerimizde ve Alevi cemiyetlerinde "din" adı altında Alevilikle ilgisi olmayan bilgiler satan İhsan Eliaçık, Mustafa Cemil Kılıç gibi ilahiyatçılardır. Ne yazık ki, ocakzade olan, dedelik yapan birçok kişi de bu kişilerin Aleviliğe ters olan görüşlerine Aleviliğin mekanlarında çanak tuttular, tutuyorlar. Hatta bu sakat görüşlerden bir kısmı, bilinçsiz ve sorumsuz bazı dedeler eliyle Alevi toplumunda yayılmaktadır. Gerçekte bizim ne bizim Sünni ilahiyatçılara ne de onlara çeşni olmuş bilinçsiz ve sorumsuz dedelere ihtiyacımız vardır. [Yolu, erkanı sürdüren dedelerimizi tenzih ederiz.]
İkincisi, siyasal İslam'ın bir parçası olarak zuhur eden bazı Şii çevrelerinin çalışmalarıdır. Alevi çocuklarını kendi itikadına, ibadetine, kültürüne, tarihine düşman eden ve kişiliksizleştiren bu gibi girişimler de Alevi toplumuna zarar vermektedir.
Üçüncü olarak, Alevilik alanını parsellediğini sanan ve "Allah Muhammed Ali" diyerek yola çıkan her girişimi bölücülükle yaftalayan menfaatperestlerdir. Aleviliği bir menfaat aracı olarak gören bu alçaklar, mevcut yapılardaki sorunları çözmedikleri gibi çözecek kadrolara da alan açmamaktadır. İnançlı olduklarında bile güçlü şüphelerin olduğu bu kişiler, Aleviliğe bugüne kadar bir şey vermemiştir, bundan sonra da yararlı olacaklarına dair bir işaret yoktur.
Son olarak, kendi kafasına göre Alevilik üreten, Alevi inanç ve ibadetlerinde reform ve içtihat yapan müptezelleri ifade etmek gerekir. Kendini keramet ehli yahut allamei cihan zanneden, aslında Aleviliğin kaynaklarına aşina bile olmayan bu tür kötü niyetli ve yetersiz kişilerin (ki bunlardan bir kısmı da yetki sahibidir) Aleviliğe zarar vermekten başka bir işlevi yoktur.
***
Sevgili gençler,
Başarıya ulaşmak için örgütlü çalışma şarttır. Bireysel çalışmalar sonuç vermediği gibi, örgütsüz çalışmalar da enerji kaybından başka bir şeye yaramaz. Bir araya gelin, tanışın ve örgütlenin. Aleviliği, "Allah Muhammed Ali yolu" ve "İslam'ın özü" olarak bilen, milli bilince sahip olan arkadaşlarınızla birlik olun. Bir güven ortamı tesis edin ve dayanışma içinde kalın. 
Sayıca çok olmak önemli değil. İmam Hüseyin şehit edildiğinde dünyada Ehlibeyt'e bağlı olanlar bir elin parmakları kadar bile değildi. Önemli olan nitelikli olmak. Nitelikli olmanın yollarını arayın.
***
Bana ulaşan mesajlardan anladığım kadarıyla en büyük sıkıntılardan biri, iş meselesi. Sağda solda asgari ücretle çalışacağınıza kooperatif tarzı üretim biçimlerine yönelin. Sosyal ve ekonomik imkanlarınızı birleştirin ve avantaja çevirin. 
Bunlar elbette kolay işler değil, ama imkansız işer de değil. İnanırsanız, başarırsınız.
***
Sevgili gençler,
Size bir müjde vermek istiyorum: Alevilik Bildirgesi [Yol Evlatları] Hareketi olarak Aleviliğin kavramlarını, kendi kaynakları üzerinde yeniden inşa etmek için yola çıkıyoruz. İlk üç çalıştayımız planlandı ve çok büyük bir aksilik olmazsa "İman/İnanç" temalı ilk çalıştayımızı Ağustos ayında yapacağız. 
Büyük kısmı akademik kariyere sahip gençlerden oluşan [burası önemli gençler], aralarında akademik çalışma yapacak yeterlilikte dedelerimizin ve yazarlarımızın da bulunduğu bu kadro ile Aleviliğin bütün kavramlarını Aleviliğin yazılı kaynakları ve sözlü kültürü temelinde tek tek ele alacağız. On tane çalıştay sonucunda elde ettiğimiz sonuçları Alevilik Ansiklopedisi adını verdiğimiz bir çalışma ile taçlandırmayı planlıyoruz. Böylece Alevilik etrafında oluşturulan bu bilgi kirliliğini çöpe atacağız, tarihe gömeceğiz.
Doğru bilgiyi elinde tutan, her zaman kazanır. Bunun aksine bir tecrübe tarihte kaydedilmemiştir. Doğru ve temiz bilgiyi ortaya çıkarıp topluma bunları anlattığımızda Alevilik, bugün içinde olduğu krizden çıkacaktır. Sadece kendi krizini yenmekle kalmayacak, Türkiye'nin birliğine ve geleceğine önemli katkılar sunacaktır. Hatta insanlık için örnek oluşturan birçok işin mimarı olacaktır.
Ümitvar olunuz; ümit bizi sonuca ulaştıran en önemli güçtür. 
Sevgilerimle.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum