'Adım sırası artık sizde'

NATO Ülkeleri Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı öncesi AB yetkilileriyle Türkiye-AB ilişkilerini konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. AB de artık kendi üzerine düşeni yapmalı ve bunu bekliyoruz” dedi

'Adım sırası artık sizde'
26 Mayıs 2017 - 08:34

ABDULLAH KARAKUŞ | BRÜKSEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanNATO zirvesi için geldiği Brüksel’de bir süredir ilişkilerde soğukluk yaşanan Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle Türkiye’nin AB süreciyle ilgili yeni yol haritasını masaya yatırdı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Konseyi binasındaki 45 dakika süren üçlü görüşmede Erdoğan, 54 yıldır Türkiye’nin AB kapısında bekletilmesini eleştirerek, “Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Müktesebat içerisinde ne gerekiyorsa yerine getirmeye çalışıyoruz. Artık adım atma sırası sizde. AB de artık kendi üzerine düşeni yapmalı ve bunu bekliyoruz” dedi. Vize serbestisi ve mülteci sorunu konusunda da verilen sözlerin yerine getirilmesini isteyen Erdoğan, AB’nin artık Türkiye ile ilgili kararını vermesini ve Türkiye’yi oyalamamasını istedi. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine, ayrıca terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi. 

Üçlü görüşme

Erdoğan, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel’de AB yetkilileriyle kritik Türkiye zirvesi yaptı. 45 dakika süren görüşmede Türkiye’nin AB süreci ayrıntılarıyla değerlendirildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum ile ileriye dönük atılabilecek adımların ele alındığı belirtildi. Erdoğan’ı görüşmenin yapılacağı AB Konseyi binasına girişinde Konsey Başkanı Tusk karşıladı. Erdoğan ve Tusk, toplantının gerçekleştirileceği salona kadar beraber yürüdü. Salon önünde ise Erdoğan’ı AB Komisyonu Başkanı Juncker karşıladı. Daha sonra Erdoğan, Tusk ve Juncker, el sıkışarak gazetecilere görüntü verdikten sonra üçlü görüşmeye geçildi. 

Erdoğan’ın bu teması 16 Nisan referandum sürecinde sert çıktığı ve uyarılarda bulunduğu AB yetkilileriyle referandumdan sonraki ilk teması oldu. Görüşmede, Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine, ayrıca terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi. Kıbrıs meselesiyle ilgili olarak ise adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemli olduğu ifade edildi. 

Kaynak:http://www.milliyet.com.tr/-adim-sirasi-artik-sizde--siyaset-2457044/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum