ABD PYD İTTİFAKI

Suriye’de terör örgütü YPG ile operasyon yapan ABD askerleri, ortak olarak gördüğü teröristlerin armalarını kollarında taşıyor.

ABD PYD İTTİFAKI
27 Mayıs 2016 - 08:36

Bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG, ABD askerleri ve koalisyon güçlerinin savaş uçaklarının desteğiyle DAEŞ kontrolündeki Rakka'yı ele geçirmek için saldırıya geçti. AFP'nin geçtiği fotoğraflarda, ABD askerleri bu operasyonda en ön saflarda YPG'li teröristlerle görüntülendi. Kolunda terör örgütü YPG'nin arması taşıyan özel kuvvetler askerleri, ABD ile terör örgütünün Suriye'de kol kola hareket ettiğini ortaya koydu.

PETANGON'A GÖRE ORTAK
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, ABD askerlerini YPG simgesi taşıyan üniformalarla gösteren fotoğraflarla ilgili yorumda bulunmayı reddetti. Operasyonların güvenliği açısından askerlerinin bulunduğu noktaları açıklamayacaklarını belirten Cook, "Askerlerin DAEŞ'e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevi bulunuyor. Askerler desteklerini, becerilerini ve kabiliyetlerini bu güçlerin etkinliğini geliştirmek için sunuyorlar. Askerlerimiz ön safta yer almıyor, bu savaşa öncülük etmiyor" dedi. Ancak Cook, ısrarlı sorular üzerine "Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı" ifadesini kullandı.

YPG'YE SİLAH YARDIMI
PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin, ABD'den silah yardımı aldıklarına dair açıklamaları da hatırlatılan Toner, ülkesinin Suriye'nin kuzeyinde yardım ve danışmanlık rolü üstlendiğini yineledi. Toner, YPG'nin Amerikan yapımı ağır silahlar kullandığına dair soru üzerine ise "Maalesef ele geçirilmiş çok sayıda ekipman savaş alanında kullanılıyor. Bunların nereden geldiğini, kaynağının ne olduğunu söylememiz imkansız. Bu konuda kesin bir şey yok" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da askerin kollarında PYD/YPG simgeleri taşıyan üniforma giyerken gösteren fotoğraflar hakkında Savunma Bakanlığının yorum yapabileceğini söyledi. Toner, "Sadece şunu söyleyebilirim. Özel operasyon kuvvetlerinin Suriye Demokratik Güçleri ile koordinasyon halinde savaş alanındaki danışmanlık ve yardım rolü çerçevesinde Suriye'nin kuzeyinde bulunacağını birkaç hafta önce belirtmiştik" diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama, son olarak nisan ayında 250 askerin daha Suriye'ye gönderilmesini onaylamış, böylece bu ülkedeki asker sayısının 300'e çıkacağı açıklanmıştı.

ABD KAOS İSTİYOR
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Eş Başkanı Halid Hoca ise ABD'nin Rakka operasyonunda PYD'yi destekleyerek Suriye'de daha çok kaosa yol açtığını söyledi. Hoca, "Eğer ABD, DAEŞ'le gerçekten ciddi bir mücadele etseydi, Özgür Suriye Ordusu'na yardımını devam ettirirdi. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle değişmesi, kaosun devam etmesi anlamına geliyor" dedi. DAEŞ'le ilk mücadele eden örgütün Özgür Suriye Ordusu olduğuna dikkat çeken Hoca, "YPG diye bir örgüt yoktu, icat edildi. Kobani tiyatrosuyla YPG diye DAEŞ'le mücadele eden bir ordu lanse edildi. Bundan sonraki bütün ABD yardımları YPG 'ye gitti. Özgür Suriye Ordusu'na giden yardım minimal düzeye indirildi" diye konuştu. Hoca, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istediklerini de söyledi.

SABAH./ahaber

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum