224 yıllık çeşme de restorasyon kurbanı

Kadıköy’deki 224 yıllık Ladikli Çuharoğlu Ahmet Ağa Çeşmesi restorasyon çalışmaları kapsamında yıkıldı. ‘Tarihe ihanet’ büyük tepki çekerken belediye ‘Koruma Kurulu’nun kararıydı’ şeklinde açıklama yaptı.

224 yıllık çeşme de restorasyon kurbanı
04 Aralık 2017 - 09:41

KARAR’ın sık sık gündeme taşıdığı ‘tarihi saygısızlık’ haberlerine bir yenisi eklendi. Kadıköy’deki tarihi Ladikli Çuharoğlu Ahmet Ağa Çeşmesi, restorasyon çalışmaları kapsamında belediye tarafından yıkıldı. Skandala hem bölge sakinleri hem de tarihe duyarlı sosyal medya kullanıcıları tepki gösterdi. 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2014 yılında almış olduğu karar doğrultusunda 1793’te yaptırılan Ladikli Çuharoğlu Ahmet Ağa Çeşmesi’nin de içinde yer aldığı alanda çalışma başlatıldı. Bu çalışmalar sırasında halk arasında Servili Çeşme olarak da bilinen Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çesmesi ile yanındaki namazgahın (kıble taşı) yıkıldı. Çeşmenin yıktırılmasına tepki gösteren mahalle sakinlerinden Selçuk Sesli “Belediye yetkilileri hiçbir izah yapmadan gözümüzün içine baka baka bir tarihi yok ettiler. Tarihe de saygıları kalmamış bu insanların. Yerine uyduruktan çeşme yapılıyor. Tarihi çeşmenin yerini tutar mı?” dedi. Konuya sosyal medyadan da tepkiler yağarken, ortaya çıkan tablo Türkiye’deki tarihi koruma ve restore etme anlayışını sadece ‘yıkmaktan’ ibaret olduğunu bir kez daha gösterdi.

YIKTIK AMA YENİDEN YAPACAĞIZ

Kadıköy Belediyesi tepkiler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada “Kadıköy Rıhtımındaki Tarihi Lâdikli Çuhadar Ahmet Ağa Çeşmesi’nin 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2014 yılında almış olduğu karar ve bu kararın ekinde yer alan restitüsyon, restorasyon projelerine uygun olarak yapımı devam etmektedir. Çeşme kısa sürede tamamlanacak olup, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projesine aykırı hiçbir uygulama yoktur” denildi. Tarihi çeşme, Osmanlı Padişahı 3. Selim’in çuhadarlarından Ladikli Ahmet Ağa tarafından 1793’te yaptırılmıştı.   

Karar gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum